Hvor tit udskifter du din tandbørste?

Er du en af dem, som først udskifter din tandbørste, når børsterne nærmest er lagt ned? Så er du ikke alene. Mange tror nemlig, at tandbørsten først skal skiftes, når børsterne er blevet slidte, men der er god grund til at købe en ny tandbørste oftere end det.

hvor tit udskifter du din tandbørste

Hvor længe en tandbørste holder, er meget individuelt og afhænger af måden, man børster på. Mens nogle børster sine tænder så hårdt, at tandbørsten slides op på kort tid, så børster andre så blødt, at der går længere tid.
Først og fremmest er det slitage på børsten, som er en vigtig indikator for, at det er blevet tid til at skifte tandbørsten ud med en ny.

Er børsterne begyndt at blive slidte, har tandbørsten ikke den samme børsteevne, som den har, når den er ny. Dog er det vigtigt at huske, at selvom børsten ikke ser slidt ud, så kan den have mistet spændstigheden. Dermed børster den ikke længere optimalt nok til, effektivt at kunne fjerne belægningen på dine tænder.

Det anbefales, at du udskifter din tandbørste hver tredje måned – eller før, hvis børsten er gået i stykker.

 

Udskift tandbørste efter sygdom

Der er ingen tvivl om, at en ny tandbørste børster mest effektivt. Dette er dog ikke den eneste grund til, at det er vigtigt at skifte sin tandbørste ud. Efter at have børstet tænder med den samme tandbørste i tre måneders tid, vil der nemlig have ophobet sig en del bakterier på børsten.

Vidste du, at du også bør skifte tandbørste, efter du har været syg? På den måde undgår du at udsætte dig selv for bakterier, din krop lige har bekæmpet.

 

SÅDAN minimerer du bakterier på tandbørsten

Hvis du ikke udskifter din tandbørste ofte nok, risikerer du en mangelfuld rengøring af munden, hvilket kan forårsage, at plak ikke børstes væk. Det kan resultere i huller, dårlig ånde eller andre lidelser.

Vi giver dig fire tip til god tandbørstehygiejne:

  • Skyl tandbørsten godt i rent vand efter brug, og anbring den i en beholder med børsten op, så den kan lufttørre
  • Undgå, at tandbørsten kommer i direkte kontakt med det omgivende miljø. Det kan være nødvendigt at opbevare din tandbørste i et skab eller skuffe
  • Opbevar gerne din tandbørste for sig selv i din egen beholder – bakterier kan overføres, hvis tandbørster opbevares side om side
  • Del ikke tandbørste med nogen, men brug kun din egen

 

HVORDAN HUSKER DU AT SKIFTE TANDBØRSTE?

Her får du nogle huskeregler, der kan hjælpe dig med at huske at udskifte din tandbørste regelmæssigt:

  • Udskift tandbørste hver sæson: Forår, sommer, efterår og vinter
  • Skift tandbørste, når du rejser på ferie: Sommerferie, efterårsferie, juleferie, vinterferie og påskeferie
  • Udskift tandbørste, når du køber ny tandpasta: Det er let at glemme at skrive tandbørste på indkøbslisten, så et godt tip kan være at skifte tandbørste, hver gang du køber ny tandpasta.